Η σύγχρονη ορθοδοντική θεραπεία πραγματοποιείται με σταθερά ή αλλιώς ακίνητα σιδεράκια. Τα πλεονεκτήματα των ακίνητων ορθοδοντικών μηχανισμών είναι:

 • Δρουν 24 ώρες την ημέρα επομένως μειώνουν το χρόνο θεραπείας.
 • Η συνεργασία που χρειάζεται από μέρους του ασθενή είναι ελάχιστη.
 • Μετακινούν τα δόντια και στις τρεις διαστάσεις.
 • Βοηθούν τον ορθοδοντικό να πετύχει μετακινήσεις υψηλής ακρίβειας των δοντιών.
 • Γίνονται εύκολα ανεκτές από τον ασθενή.

Οι ακίνητοι ορθοδοντικοί μηχανισμοί περιλαμβάνουν:

1. Σιδεράκια

Υπάρχουν τρία είδη:

- από ανοξείδωτο ατσάλι

- από κεραμικό ή διάφανα

- γλωσσικά (τοποθετούνται στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών) και έτσι δεν φαίνονται καθόλου

2. Μηχανισμός διεύρυνσης της άνω γνάθου

Ο μηχανισμός αυτός εφαρμόζεται στην άνω γνάθο για τη διόρθωση της σταυροειδούς σύγκλεισης (διεύρυνση άνω γνάθου) που είναι αποτέλεσμα της σκελετικής στένωσης της άνω γνάθου.

3. Συμπληρωματικοί ορθοδοντικοί μηχανισμοί

Οι μηχανισμοί αυτοί (flex developer κλπ.) μπορεί να διορθώσουν σκελετικές δυσαρμονίες ανάμεσα σε άνω και κάτω γνάθο με τροποποίηση του ρυθμού και τρόπου ανάπτυξης των γνάθων σε παιδιά, έφηβους ή και σε νεαρούς ενήλικες. Είναι χρήσιμοι σε δύσκολα περιστατικά για παρεχουν την δυνατότητα να αποφευχθούν οι εξαγωγές μόνιμων δοντιών, γναθοπροσωπικές χειρουργικές παρεμβάσεις κ.λπ.

Α) Flex Developer

Flex Developer είναι συσκευή ορθοδοντικής θεραπείας, η οποία δημιουργεί δύναμη έλξης μεταξύ της κάτω και της άνω γνάθου. Η δύναμη παράγεται από μια ελαστική ράβδο. Η συσκευή Flex Developer είναι πολύ καλή επιλογή, καθώς είναι εύκολη στην εγκατάσταση και εξαιρετικά ανθεκτική. Ακόμα και μετά από συνεχή χρήση πολλών μηνών δεν υπάρχει βλάβη και δεν μειώνεται η δύναμη της έλξης.

Β) Συσκευή Herbstσυσκευή Herbst

χρησιμοποιείται για να κατευθύνει την ανάπτυξη της κάτω γνάθου σε παιδιά και εφήβους να διορθώσει την σύγκλειση . Συνήθως τοποθετείται για πάνω από ένα χρόνο για να υποβοηθήσει στην ανάπτυξη των γνάθων και μπορεί να ελαχιστοποιεί την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση στην κάτω γνάθο.

Συσκευή Forsus

Ακίνητος μηχανισμός διάνοιξης της άνω γνάθου (RPE: rapid palatal expander)

Πρόκειται για ένα μεταλλικό σκελετό που καλύπτει τον ουρανίσκο, στηρίζεται με κόλλα στα πλαϊνά δόντια (τραπεζίτες και προγόμφιους) και στη μέση έχει ένα μηχανισμό, με τον οποίο, γυρνώντας μία μικρή βίδα, μεγαλώνουμε σε φάρδος την άνω γνάθο, επιτυγχάνοντας έτσι την διεύρυνση μιάς στενής άνω γνάθου.
Είναι μία διαδικασία , η οποία γίνεται πολύ εύκολα σε μικρές ηλικίες, όταν το κόκκαλο είναι μαλακό. Σε μεγαλύτερες ηλικίες όμως μπορεί να απαιτηθεί και χειρουργική υποβοήθηση για να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα.
Η ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού γίνεται από τους γονείς πρωί και βράδυ για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και με ρυθμό περίπου ¾ του χιλιοστού κάθε ημέρα. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διεύρυνσης της άνω γνάθου θα χρειαστεί να σας βλέπουμε κάθε εβδομάδα.
Μετά την ολοκλήρωση της διεύρυνσης , το μηχάνημα παραμένει στο στόμα για ένα διάστημα 3 μηνών περίπου, ώστε να σταθεροποιηθεί το αποτέλεσμα.
Κατά τη διάρκεια της ενεργοποίησης θα παρατηρήσετε την εμφάνιση μεγάλου χώρου μεταξύ των άνω κεντικών τομέων καθώς και μία σημαντική αύξηση του φάρδους του άνω τόξου. Δεν χρειάζεται να ανησυχήσετε γιατί είναι κάτι προσωρινό και σύντομα τα δόντια θα επανέλθουν στις φυσιολογικές θέσεις τους.
Τις πρώτες ημέρες θα υπάρξει δυσκολία στο φαγητό και την ομιλία. Σύντομα οι δυσκολίες αυτές θα ξεπεραστούν και το παιδί θα μπορεί να τρώει και να μιλάει όπως και πριν. Θα χρειαστεί ωστόσο επιμελής καθαρισμός.
Με το μηχάνημα αυτό:

 • επιτυγχάνουμε σημαντική διεύρυνση της άνω γνάθου και έτσι διορθώνουμε οπίσθιες σταυροειδείς σχέσεις
 • δημιουργούμε χώρους στην άνω γνάθο
 • βελτιώνουμε το χαμόγελο και την αναπνευστική λειτουργία.

Η συσκευη Jasper Jumper

Ανήκει στην κατηγορία των διαγναθηκών μηχανισμών, καθώς τα τμήματα του προσαρμόζονται και στα δυο οδοντικά τόξα. Αποτελείται από ένα συμπιεσμένο ελατήριο με πλαστικό κάλυμμα, εύκολο στη προσαρμογή και χρήση.

 

Εξωστοματικό

Είναι ο πιο συνηθισμένος μηχανισμός που χρησιμοποιείται σε περιστατικά που τα επάνω δόντια είναι πιο μπροστά από τα κάτω. Σταθεροποιείται στα σωληνάκια που υπάρχουν στους δακτυλίους των επάνω τραπεζιτών (γομφίων) και με ένα λάστιχο που ενώνει τις άκρες του εξωστοματικού, σπρώχνει τα δόντια προς τα πίσω. Σε παιδιά που μεγαλώνουν έχει παρατηρηθεί ότι ελαττώνει την προς τα εμπρός αύξηση της άνω γνάθου, επιτρέποντας την αύξηση της κάτω γνάθου και έτσι την ομαλοποίηση και αισθητική βελτίωση του προσώπου.

Πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το εξωστοματικό:

 • Το εξωστοματικό πρέπει να φοριέται τη νύχτα τις ώρες του ύπνου, δηλαδή 8-9 συνεχόμενες ώρες, and την ημέρα μόνο τις ώρες που είσαστε σπίτι.
 • Δεν το φοράτε ποτέ εκτός σπιτιού.
 • Οι ώρες χρήσης δεν χρειάζεται να είναι συνεχόμενες.
 • Σε μία συνηθισμένη θεραπεία το εξωστοματικό θα χρησιμοποιηθεί ανάμεσα στους 6-24 μήνες πράγμα που εξαρτάται από το μέγεθος του προβλήματος, τη συστηματική του χρήση και από την ποιότητα και ποσότητα της αύξησης του προσώπου για το διάστημα αυτό.
 • Την πρώτη μέρα θα νιώσετε ενόχληση στα πίσω δόντια και μπορεί να χρειαστείτε να πάρετε κάποιο ελαφρύ παυσίπονο (Depon). Επίσης το πρώτο βράδυ, μπορεί να μην κοιμηθείτε καλά, επιμένοντας όμως στη συστηματική του χρήση από τη δεύτερη ημέρα οι ελαφριές αυτές ενοχλήσεις φεύγουν και τα δόντια συνηθίζουν στη δύναμη που ασκεί το εξωστοματικό.
 • Σαν κανόνας ισχύει ότι όσο πιο πολύ το βάλετε τις πρώτες ημέρες τόσο πιο γρήγορα θα το συνηθίσετε.
 • Το εξωστοματικό μας επιτρέπει να κάνουμε τις περισσότερες θεραπείες σε παιδιά κάτω των 12 ετών χωρίς εξαγωγές μονίμων δοντιών.

Γενικές οδηγίες για το εξωστοματικό:

 • Να φοριέται σύμφωνα με τις οδηγίες (12-14 ώρες συνήθως).
 • Τις πρώτες ημέρες και εάν έχετε ενοχλήσεις πάρ’τε ένα ελαφρύ παυσίπονο.
 • Στην αρχή θα δυσκολευτείτε να το βάζετε και να το βγάζετε μόνοι σας. Με λίγη βοήθεια και προπόνηση θα μπορείτε να το βάζετε και να το βγάζετε πολύ εύκολα.
 • Δεν το φοράτε κατά τη διάρκεια του φαγητού ή του παιχνιδιού.
 • Δεν αφήνετε κανέναν να σας πιάνει από το εξωστοματικό.
 • Να το βουτρσίζετε με την οδοντόβουρτσά σας κάθε φορά που πλένετε τα δόντια σας. Η ελαστική ταινία πλένεται με σαπούνι και νερό.
 • Να το τοποθετείτε πάντα στη θήκη του όταν δεν το φοράτε.
 • Να το φέρνετε στο ιατρείο σε κάθε ραντεβού σας.
 • Αν κάτι έκτακτο συμβεί, όπως να ξεκολλήσει κάποιος δακτύλιος, δεν φοράτε το εξωστοματικό και μας τηλεφωνείτε.

Απωθητήρας χειλέων (lip bumper)

Απωθητήρας χειλέων είναι η οδοντιατρική συσκευή που χρησιμοποιείται στην ορθοδοντική θεραπεία των παιδιών. Είναι βασικά ένα σύρμα που είναι μερικώς επικαλυμμένο με πλαστικό. Το σύρμα είναι συνδεδεμένο με δύο γομφίους (τραπεζίτες) και στα δύο άκρα και τις περνά από μπροστινή επιφάνεια των κάτω δοντιών. Χρησιμοποιείται ως μια πρώιμη παρέμβαση. Απωθητήρας χειλέων ουσιαστικά διευρύνει τον τόξο της κάτω γνάθου για να υπάρχει απαραίτητος χώρος για την ανατολή των μονίμων δοντιών. Είναι γενικά μια εναλλακτική λύση από την εξαγωγή των δοντιών, που είναι συνήθως προτείνουν οι ορθοδοντικοί. Πιθανόν θα χρειαστουν τακτικές προσαρμογές της συσκευης κατά τη διάρκεια ενός έτους.
Απωθητήρας χειλέων είναι γενικά μια πρόδρομη μορφή ορθοδοντικής θεραπείας , και στη συνέχεια μπορεί να ελαττώσει σημαντικά το χρονικό διάστημα , που ο μικρός ασθενής υποχρεούται να φορά σιδεράκια (άγκιστρα).

Μάσκα προσώπου (facial mask)

Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που η άνω γνάθος είναι πιο πίσω από την κάτω και μας βοηθάει να φέρουμε τα επάνω δόντια προς τα έξω. Εφαρμόζεται στο πρόσωπο σε κούτελο και πηγούνι και χρησιμοποιείται ως βάση για να στηριχτούν τα λαστιχάκια, ώστε να τραβούν την άνω γνάθο προς τα έξω. Πρέπει να φοριέται όλη την ώρα που βρισκόμαστε σπίτι και κατά την διάρκεια του ύπνου.

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΧΩΡΟΥ: (φωτογραφία μηχανισμού διατήρησης χώρου 1 και 2) Οι μηχανισμοί αυτοί διατηρούν το χώρο όπου πρόκειται να ανατείλουν μόνιμα δόντια σε περίπτωση πρώιμης απώλειας των νεογιλών (παιδικών) δοντιών.

Δίδονται πρακτικές συμβουλές σε όλους τους ασθενείς μας για τον καθαρισμό και τη συντήρηση των μηχανισμών καθώς και όλα τα μέσα που θα τους βοηθήσουν σχετικά. Ασθενείς μας στους οποίους τοποθετούνται για πρώτη φορά μηχανισμοί καλούνται στο ιατρείο δύο εβδομάδες αργότερα για έλεγχο και απαντώνται τυχόν απορίες τους.