Συγκρατητικά (retainers)

Μετά την ολοκλήρωση της ορθοδοντικής θεραπείας αφαιρούνται οι ορθοδοντικοί μηχανισμοί, καθαρίζονται τα δόντια και σχεδιάζεται η μέθοδος συγκράτησης του αποτελέσματος. Αυτό γίνεται επειδή χρειάζεται πρώτα απ’όλα να σταθεροποιηθούν τα δόντια στην καινούρια θέση τους και στη συνέχεια να αποφευχθεί η ματακίνησή τους σε άλλη θέση.Τα δόντια είναι όργανα που συνεχώς μεταβάλουν την θέση τους άλλοτε με τρόπο επιθυμητό και άλλοτε με τρόπο ανεπιθύμητο χωρίς να γνωρίζουμε την αιτία ούτε το πότε μπορεί αυτό να συμβεί. Μπορεί επίσης να συμβεί σε άτομα που έχουν ή δεν έχουν κάνει ορθοδοντική θεραπεία και σε άτομα που έχουν ή δεν έχουν ορθοδοντικό πρόβλημα. Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι οι αλλαγές αυτές σχετίζονται με τις γενικότερες μεταβολές που συμβαίνουν στον οργανισμό μας και πολλοί έχουν συσχετίσει τον συνωστισμό που παρατηρείται στα δόντια με την πάροδο του χρόνου με τις γενικότερες αλλαγές που έχουν σχέση με το γήρας. Κατά κάποιο τρόπο θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι οδοντικές μετακινήσεις είναι μία φυσιολογική διαδικασία και εξέλιξη, η οποία ανησυχεί και ενοχλεί περισσότερο κάποιον που έχει ήδη υποβληθεί σε μία ορθοδοντική θεραπεία. Με τη συγκράτηση λοιπόν προσπαθούμε να ελαχιστοποιήσουμε τις μεταβολές αυτές. Οι τύποι των συγκρατητικών που χρησιμοποιούμε είναι δύο: τα σταθερά και τα κινητά.

Σταθερά συγκρατητικά

Αποτελείται από ένα λεπτό σύρμα που σταθεροποιείται με εποξική ρητίνη στην γλωσσική επιφάνεια των κάτω τομέων. Δεν φαίνεται καθόλου,δεν δημιουργεί καμμία ενόχληση και εξασφαλίζει την απόλυτη σταθερότητα των κάτω δοντιών, τα οποία είναι πιο ευαίσθητα σε μετακινήσεις. Το μειονέκτημα στα συγκρατητικά αυτού του είδους είναι ότι απαιτούν τακτικούς οδοντιατρικούς καθαρισμούς στην περιοχή αυτή και επίσης μερικές φορές μπορεί να ξεκολλήσει η ρητίνη από κάποιο δόντι ή να σπάσει το σύρμα χωρίς να το καταλάβουμε άμεσα, και έτσι να υπάρξει μετακίνηση δοντιών.

Κινητά συγκρατητικά

Αφορούν και τα δύο τόξα και πρόκειται για διαφανείς νάρθηκες, οι οποίοι φοριούνται τη νύχτα κατά την διάρκεια του ύπνου. Σταθεροποιούν τα δόντια και έχουν την δυνατότητα να τα επαναφέρουν στην αρχική τους θέση σε περίπτωση που έχουν την τάση να μετακινηθούν. Το πρώτο εξάμηνο φοριούνται κάθε βράδυ και στη συνέχεια ανάλογα με το πόση πίεση αισθάνεστε όταν τα βάζετε κάθε βράδυ, ελαττώνετε τη χρήση τους σταδιακά και σύμφωνα με τις οδηγίες που θα σας δίνουμε. Πρέπει να ξέρετε ότι ποτέ δεν θα πρέπει να σταματήσετε να φοράτε τα συγκρατητικά σας και ότι έστω και δοκιμαστικά θα πρέπει να τα χρησιμοποιείτε μία φορά την εβδομάδα. Με αυτόν τον τρόπο θα καταλάβετε εάν και πότε τα δόντια σας θα αποκτήσουν μία τάση για μετακίνηση, οπότε και θα πρέπει να επισκεφθείτε το ιατρείο μας, επειδή μερικές φορές μπορούμε να βρούμε την αιτία που δημιουργεί αυτή την τάση (π.χ. σφραγίσματα, αποτριβές, προσθήκες, περιοδοντίτιδες κ.λ.π.).

Φροντίδα συγκρατητικών

1. Ποτέ να μην τυλίγετε τα συγκρατητικά σας σε χαρτοπετσέτες (π.χ εάν βρίσκεστε σε εστιατόριο).
2. Ποτέ να μην τα αφήνετε εκτός κουτιού μέσα στο σπίτι, μιάς και έχει παρατηρηθεί ότι τα μικρά παιδιά τα σπάνε και τα σκυλιά τα μασάνε.
3. Ποτέ δεν τα πλένετε με ζεστό νερό.
4. Όταν τα βγάζετε πρέπει να τα πλένετε με χλιαρό ή κρύο νερό και να τα βάζετε αμέσως στο κουτί που σας δίνεται από εμάς.
5. Πρέπει να τα φέρνετε μαζί σας σε κάθε επίσκεψη που κάνετε στο ιατρείο μας.
6. Δεν πρέπει να τα φοράτε όταν αθλείστε.
7. Τέλος θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με τα συγκρατητικά σας, επειδή κάθε φορά που θα χρειαστείτε καινούρια θα υπάρχει επιπλέον χρέωση.